Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyprawa bulionowa z grzybami jest bardzo aromatyczna, pachnie pięknie i doskonale przyprawia rozmaite dania. A dzięki dodatkowi suszonych grzybów (no tak, wykorzystałam tu zmielone na pył wysuszone trzonki czubajki kani i podgrzybków) jest pełna piątego smaku – legendarnego umami. Przyprawa bulionowa z grzybami to sucha sproszkowana przyprawa do zup, zapiekanek, marynat i innych dań, podobna nieco do domowej vegety, ale z grzybowym twistem.
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 32
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 131
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 112
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 52
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 30
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 32
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 131
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 112
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 52
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 30
Składniki
Marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę i czosnek umyłam, obrałam, pokroiłam w plasterki i wysuszyłam w suszarce do warzyw i grzybów. Muszą być tak dokładnie wysuszone, żeby pękały pod wpływem zginania.
Podobnie wysuszyłam leśne grzyby – u mnie były to trzonki podgrzybków oraz czubajek kani, których kapelusze wykorzystałam do smażenia w panierce.
Suche grzyby, zioła, przyprawy i sól umieściłam w speedcooku i sproszkowałam je (można to zrobić również w blenderze czy malakserze, ale w niektórych modelach trzeba mielić partiami), a na koniec dodałam wysuszone warzywa, miksując jeszcze przez chwilkę. Chodziło mi o to, żeby grzyby i przyprawy były dokładnie zmielone na proszek, a jarzyny – aby mogły pozostać w nieco większych kawałkach. Stopień rozdrobnienia zależy jednak od Twoich preferencji.
Uzyskany proszek wsypałam do szczelnego pojemnika – słoika z klamrą (słoiczek na zdjęciu jest przykładowy, przyprawy wyszło z podanej ilości składników znacznie więcej, zrobiłam ją z z myślą o upominkach). Nie powinna się do środka przedostawać wilgoć, wówczas nasza przyprawa bulionowa z grzybami będzie miała przynajmniej kilkumiesięczną trwałość.