Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna sałatka niskokaloryczna i sycąca. Upieczona papryka jest miękka i ma łagodny słodkawy smak. Bakłażany upieczone bez albo z niewielką ilością tłuszczu są miękkie i soczyste i mają swój specyficzny smak. Zmieszane z sosem pomidorowym i polane gęstym jogurtem z dodatkiem czosnku tworzą całe danie. Sałatka nadaje się jako dodatek do dań mięsnych albo jako samodzielne danie z chlebem.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Bakłażany pokroić w grube paski osolić i pozostawić na 20 min. Opłukać z soli i pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paprykę i bakłażany włożyć do piekarnika i piec w temp 200°C aż będą miękkie, około 40-60 min. Mieszać od czasu do czasu.
Do jogurtu dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku i sól do smaku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć w oliwie aż będzie miękka. Do cebuli dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku, pomidory z puszki, suszone pomidory pokrojone drobniutko, cukier, pieprz i sól do smaku. Gotować aż sos zrobi się gęsty i woda wyparuje. Wymieszać upieczone bakłażany i papryki z sosem pomidorowym i doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać jogurtem.