Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos grecki jest znany i lubiany nie tylko w Grecji, lecz na całym świecie. Kremowy sos na bazie jogurtu, świeżego ogórka i czosnku to niezbędny dodatek do dań z grilla, pieczonego mięsa, grzanek, a nawet frytek. Sos jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, jednak kilka porad uczynią ten dip wybitnym. Pamiętaj, aby mocno odsączyć ogórka z soku, zanim dodasz go do jogurtu. W przeciwnym wypadku sos będzie wodnisty i straci swoją wspaniałą konsystencję. Nie siekaj czosnku, a przeciśnij go przez praskę lub zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Pamiętaj także, aby użyć jogurtu prosto z lodówki. Dla podkreślenia smaku dorzuć łyżkę świeżego, posiekanego koperku lub mięty.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 42
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 42
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Składniki
Zacznij pracę od obrania ogórka, przekrojenia i wycięcia nasion. Następnie zetrzyj go na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dopraw solą i pieprzem, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij ogórka z nadmiaru wody i przełóż do miski. Jeśli nie chce ci się czekać, możesz od razu przełożyć startego ogórka do złożonej gazy, zawinąć materiał i mocno odcisnąć. Najważniejsze, by użyć ogórka bez soku.
Do ogórka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zimny jogurt, ocet oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj do sosu posiekane zioła i ponownie wymieszaj. Umieść sos w lodówce i podawaj tylko schłodzony.