Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos serowy to uniwersalny dodatek do mnóstwa dań. Możesz zapiekać pod nim warzywa (np. brokuły, brukselkę), dodać go do makaronu, albo wykorzystać w charakterze dipu do nachosów. Bazę sosu stanowi beszamel, w którym roztapia się wyraziste sery. Ostateczny sposób przygotowania sosu zależy od jego przeznaczenia. Jeśli ma stanowić dodatek do mięs czy frytek, wystarczy doprawić go ziołami i pieprzem. W przypadku łączenia sosu serowego z łagodnymi w smaku warzywami, warto zaostrzyć go czosnkiem albo odrobiną papryczki chili. Jeśli zaś chcesz przygotować zapiekankę pod serową pierzynką, odpowiednią konsystencję zapewni jej jajko.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 93
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 740
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 93
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 740
Składniki
Rozgrzej w rondelku masło (na niskiej mocy palnika). Gdy się rozpuści, dodaj mąkę i wymieszaj. Do powstałej zasmażki stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając powstający sos beszamelowy (tak, by nie zrobiły się grudki z mąki). Dodaj do niego gałkę muszkatołową, kurkumę i roztarte w palcach (lub moździerzu) oregano. Jeśli chcesz dodać do sosu czosnek, zrób to w tym momencie – przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z beszamelem.
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach oba sery. Dodaj je do wciąż gotującego się na wolnym ogniu beszamelu i poczekaj, aż się w nim roztopią. Co pewien czas zamieszaj sos. Będzie gotowy, gdy uzyska jednolitą konsystencję. Wówczas dopraw go do smaku białym pieprzem i – jeśli masz ochotę – solą (sos jest już dość słony od serów). Jeśli chcesz przygotować danie zapiekane w sosie serowym, dodaj do niego także rozkłócone jajko.