Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to "podróba" słynnego sosu śmietanowego podawanego w restauracji "Relaks" w Piaskach koło Lublina. "Podróba" ponieważ słynny szef restauracji Kuba nie chciał przepisu zdradzić obiecując, że zrobi to następnym razem.Z tym sosem podawano w "Relaksie" polędwice wołową i karpia smażonego.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 167
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1214
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 167
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1214
Składniki
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać śmietanę i podgrzewać mieszając, aż zrobi się „tołpa”. Nadal podgrzewając i mieszając dodawać wodę aż uzyska się sos bez grudek o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny (6-7 kropel) tak, by zbalansować smak (najlepiej doprawiać małymi dawkami przypraw). Sos doprawić dużą ilością świeżo mielonego pieprzu białego lub czarnego. Sos powinien być dosyć ostry.