Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowe suszone pomidory :) zaczynają się pomidorki, więc warto przygotować sobie kilka słoiczków :)
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1020
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1177
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11962
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1020
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1177
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11962
Składniki
Pomidory kroimy ze skórka w plasterki tak ok 0.5 cm grubości. Układamy na papierze na blaszce. Troszkę posypujemy solą.
Suszymy w 100 stopniach z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczki piekarnika. Wtedy lepiej odparowują pomidory. Zaglądamy do nich co jakieś 20-30 minut i przewracamy.
W sumie suszyły się ok 2,5 godz. Te co się ususzyły to wyjmujemy. Przygotowujemy do nich zalewę. Bierzemy oliwę z oliwek lub olej, łyżeczkę oregano, tymianku, bazylii i majeranku, pokrojone 2-3 ząbki czosnku. Oliwę z przyprawami podgrzewamy, ale nie gotujemy. Na chwilę wrzucamy pomidory do zalewy. Nakładamy do słoiczków, dolewamy resztę zalewy, zakręcamy i odstawiamy denkiem do góry do wystudzenia. Ilość zalewy dobieramy indywidualnie do ilości pomidorów. Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl