Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na świąteczny stół.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 58
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2072
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 26
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 28
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 58
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2072
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 26
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 28
Składniki
Wykonanie: Do letniego mleka dodać ,drożdże,2-łyżki cukru,4-łyżki mąki, dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowy i szczyptą soli, dodać do mąki, wlać roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dobrze wyrobić rękoma ,tak długo aż będzie odstawało od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-godzinę.Przygotować blaszkę o wymiarach 40 x 14cm, wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto około 1\3 wyłożyć do blaszki równomiernie ,odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Można zrobić warkocz i udekorować wierzch ciasta, ale nie koniecznie. Gdy ciasto wyrośnie ,posmarować białkiem pozostałym od żółtek. Piec 50 minut w temp.160 stopni. Jest to duża porcja ciasta drożdżowego i można ją upiec w zwykłej blaszce do pieczenia.
Z reszty ciasta możemy zrobić rogaliki albo bułeczki, nadziewane dowolnym farszem, albo upiec 2-takie blaszki ciasta.