Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brokuł, kalafior i por gotowane na parze i podane z serowym sosem beszamelowym.
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 255
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 713
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16866
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 137
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 255
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 713
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16866
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 137
Składniki
Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, a pora (białą część) kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest za długi dzielimy go na 2 lub 3 części. Warzywa gotujemy na parze. Potrzebują odpowiednio: brokuł - 7-10 minut kalafior - 5-10 minut por - ok 10 minut. Ja gotowałam je razem w szybkowarze 4 minuty i były już miękkie. Sos: Na patelni topimy masło. Dodajemy mąkę i smażymy minutę, ciągle mieszając. Dodajemy partiami mleko. Mieszamy, aż mąka się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Kiedy sos zaczyna gęstnieć (po 5-7 minutach) dodajemy tarty ser, gałkę, sól i pieprz. Warzywa polewamy gorącym, gęstym sosem. Warzywa są świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby, albo samodzielnym daniem.