Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk dwa kawałki schabu, jeden kawałek obrobiony bez błon, warkocza i narostów, drugi kawałek jest nie obrabiany, z warkoczem, mizdrą, taka wędzonka.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 17
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 17
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 352
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Składniki
Z wody, peklosoli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku sporządzamy solankę. Mięso zalewamy zimną solanką, robimy nastrzyk.
Wstawiamy do lodówki i peklujemy 4 dni.
Po 4 dniach peklowania płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i osuszamy wentylatorem po 2 godziny z każdej strony. Mięso wędzone w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Po osuszaniu wentylatorem mięso niech wisi na kiju do następnego dnia w temperaturze pokojowej 19-20 stopni Celsjusza.
Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza 2 godziny, podpiekamy 30 minut w 80 stopni Celsjusza.
Uwędzone po 2 godzinach.
Dno garnka po uwędzeniu.
Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kij i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Udanego wędzenia :)