Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Zagotować 1 litr wody i ostudzić aby była letnia. Ząbki czosnku obrać, naciąć i zmiażdżyć, dorzucić do wody. Dodać mąkę (żytnia razowa typ 2000) i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć spodkiem (ale nie szczelnie) i nakryć szmatką (można też zrobić przykrywkę z pergaminu). Odstawić na 5-6 dni w ciepłe miejsce, codziennie zamieszać. Po tym czasie żurek jest gotowy. Można go od razu dodawać do zupy (żurek, zalewajka) jak i przechowywać w lodówce (po zagęszczeniu mąką razową nadaje się jako zakwas do pieczenia chleba).