Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas postanowiłam zrobić z myślą o pieczeniu chleba. Muszę stwierdzić że świetnie się udał. Ustawione miałam obok kuchenki , aby było ciepło.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 255
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 255
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Składniki
Mąkę żytnią 5 łyżek mieszam z 50 ml. ciepłej wody w misce. Odstawiam w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć ściereczką Ja mam przykrywkę z dziurkami , dzięki temu jest dopływ powietza. Co ok. 24 godziny przez okres 4 dni dodawałam po 5 łyżek mąki i 50 ml. wody mieszając.
Najlepiej zrobić w jakiejś większej misce. Na piąty dzień zakwas jeśli nie jest mi akurat potrzebny wkładam do słoika i lodówki. W lodówce może być ok.5 tygodni.