Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinak oprócz tego, że jest zdrowy, ciekawie przyrządzony jest naprawdę pyszny. Jako dziecko nie przepadałam za nim, ale teraz wprost uwielbiam. O dziwo mój syn również ???? Prażone migdały świetnie podkreślają smak szpinaku i smakowicie chrupią. Polecam jako dodatek do mięsa, makaronu lub samodzielnie.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 148
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 866
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 148
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 866
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Składniki
Szpinak starannie płuczemy w wodzie. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy świeży szpinak przez 1 minutę, po czym przelewamy zimną wodą i pozostawiamy w sitku do ocieknięcia. Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Szpinak przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy połową prażonych migdałów.
Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę i zasmażamy ją na złoty kolor. Intensywnie mieszając dodajemy rosół i śmietankę. Sos gotujemy około 5 minut na średnim ogniu, a następnie przyprawiamy sokiem z cytryną, solą i pieprzem. Mieszamy z tartym żółtym serem. Szpinak polewamy sosem i posypujemy resztką płatków migdałowych. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smacznego!