Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i delikatne, zaplatane bułeczki, idealne do kanapek, na poranne śniadanie. Polecam :)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 97
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 97
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 9 równych części, z każdej części formujemy cienki wałeczek.
Wałeczek zapleciemy jakbyśmy chcieli go zawiązać, końcówkami oplatamy okrąg.
Tak uformowane bułeczki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.
Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut (grzałki góra-dół).
Pieczemy do momentu ładnie zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!