Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i popularny sposób zagęszczania sosów czy zup a nawet zasmażanej kapusty . Jest podstawą wielu dań . Dobrze wykonana podbije smak każdej potrawy .
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1017
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1165
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11839
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1017
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1165
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11839
Składniki
Na jedną łyżkę tłuszczu przypada 1 łyżka mąki . Wyróżniamy 3 stopnie zasmażki a wykonanie jest banalnie proste . * Tłuszcz rozpuszczamy na patelni a następnie dodajemy taką samą ilość mąki jak tłuszczu . * Za pomocą rózgi energicznie mieszamy , aby nie powstały nam grudki . 1 stopień to zasmażka jasna smażona jedynie do połączenia tłuszczu i mąki na wolnym ogniu aby nie uległa zarumienieniu . 2 stopień to zasmażka zarumieniona , deko ciemniejsza od zasmażki numer 1 . Czyli na prosty rozum postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszym jedynie przytrzymujemy dłużej na ogniu , do czasu zarumienienia . 3 stopień to zasmażka ciemna , i tak jak w dwóch poprzednich wrzucamy tę samą ilość mąki co tłuszczu . Mąkę wrzucamy na gorący rozpuszczony tłuszcz . Trzymamy na ogniu dłużej niż dwie poprzednie , do czasu aż nabierze pięknego brązowego koloru . Ja używam oleju rzepakowego lub masła klarowanego . Można użyć margaryny ale wedle mnie nie nadaję ona takiego smaku jak wyżej wymienione tłuszcze . Co jest bardzo ważne : Gotową zasmażkę zalewamy zimnym płynem . To znaczy : zimną wodą lub zimnym bulionem . I tak przygotowaną dodajemy do gorącej potrawy .