Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty i pyszny ;) Proporcje na ponad dwa litry.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 40
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1993
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 40
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1993
Składniki
Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ucierać mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wciąż ucierając dodawać małymi porcjami mleko skondensowane. Ajerkoniak przygotowany z 0,75 litra mleka jest dość mocny. Aby uzyskać słabszy, należy dodać cały litr mleka.
Nie przerywając ucierania, małymi porcjami dodawać spirytus.
Ajerkoniak tuż po przygotowaniu jest raczej rzadki, w ciągu 24 godzin powinien nieco zgęstnieć.