Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam ten sposób robienia barszczu, ponieważ bije na głowę różne inne wykonania tego napoju. Możemy wykorzystać ten barszcz np. jako dodatek do różnego rodzaju uszek, krokietów lub tylko do picia, ponieważ jest przepyszny.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 192
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 192
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Składniki
Ważnym jest by buraki, które używamy były świeże i smaczne. Obieramy buraki i ścieramy na grubych oczkach. Ja użyłem robota ponieważ zetrzeć tyle buraków może być ciężką pracą.
Do startych buraków wsypujemy sól, pieprz, cukier, ocet i mieszamy wszystko. Proszę pamiętajcie, że ilość sypanych dodatków zależy od wszego upodobania i smaku. Jak ktoś lubi bardziej pikantny to może zwiększyć ilość pieprzu, jak ktoś lubi bardziej słodki to zwiększamy ilość cukru. Podane ilości są bardzo neutralne.
Następnie bierzemy tłuczek do ziemniaków i ubijamy przygotowane buraki by puściły własny sok. Jak już to zrobimy to zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Do przygotowanych buraków wlewamy zimną wodę, liść laurowy, ziele angielskie mieszamy i zaczynamy gotować pod przykryciem. Jak masa zaczyna się gotować przykręcamy gaz i gotujemy 10 - 20 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
Jak całość jest już wystygnięta odcedzamy napój od pozostałych buraków i w ten oto sposób mam bardzo smaczny barszcz czerwony oraz ugotowane, starte buraczki, które możemy wykorzystać np do sałatki obiadowej. Smacznego.