Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czerwone wino pachnące jak piernik"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 184
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 184
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Sok pomarańczowy zagotuj. Dodaj do niego cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon, goździki oraz kardamon. Imbir obierz, pokrój w plasterki, dodaj do składników w garnku.
Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 30 min pod przykryciem. Następnie sok przecedź przez gęste sitko wyłożone gazą. Ponownie przelej do garnka.
Dodaj wino, wódkę, migdały i rodzynki. Mocno podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia, odstaw na 30 min. Następnie przecedź i jeszcze raz podgrzej. Od razu podawaj.
Do każdej szklaneczki z grzańcem możesz dodatkowo włożyć plasterek pomarańczy ze skórką. Znakomitym dodatkiem do tego napoju będą kruche ciasteczka.Źródło: Naj