Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na wykonanie swojskiego wina z dzikiego winogrona bez użycia drożdży. Jest to wino bez dodatku jakichkolwiek drożdży, fermentacja następuje na własnych, dzikich drożdżach jakie posiadają owoce. Wiele razy tak nastawiałam wino i wszystkim smakowało.
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 83
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 54
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 209
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 83
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 54
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 209
Składniki
Owoce (nie myte) miażdżymy, umieszczamy w gąsiorku. Umieszczony moszcz z winogron zalewamy ostudzonym syropem zrobionym z przegotowanej wody i cukru. Gąsior powinien być zapełniony na 2/3 wysokości. Zatykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Po tygodniu możemy oddzielić miąższ od płynu poprzez odciskanie. Odciśnięty płyn umieszczamy ponownie w gąsiorku, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy aż wino zakończy swoją fermentacje.
Po zakończonej fermentacji odczekujemy aż wino w gąsiorku nam się wyklaruje. Wyklarowane wino wlewamy do wcześniej wyparzonych butelek i korkujemy. Wynosimy wino do piwnicy i przechowujemy go w pozycji leżącej. Takie wino im starsze, jest smaczniejsze. Na zdrowie !!!