Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeby nie było nudno i aby nie marnować energii potrzebnej do fermentowania małej ilości pączków, za jednym zamachem powstała też herbatka z kwiatów dzikiej czereśni (wiśni ptasiej, trześni, Prunus avium). Takie herbatki można zrobić najczęściej w kwietniu, a czasem w maju, gdy nadchodzi późna i chłodna wiosna. W tym roku wysypało się wszystko na raz, więc trudno nadążyć ze zbieraniem i przetwarzaniem, a jeszcze trudniej – z opisywaniem. To kolejna herbatka do przygotowania za rok.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8936
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 140
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2931
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8936
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 140
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 291
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2931
Składniki
Świeżo zerwane kwiaty należy dość ciasno umieścić w słoiku.
Warto zebrać dużo surowca, bo podczas obróbki bardzo się kurczy!
Słoik wypełniony kwiatkami należy zakręcić i umieścić w piekarniku nagrzanym do około 40-50 stopni na przynajmniej 4 godziny.
Gdy poddane wilgotnej fermentacji kwiaty zmienią zapach i kolor - zaczną wyglądać mniej więcej tak:
Wówczas należy je wysypać ze słoika na blachę wyłożoną papierem i wysuszyć, również w ciepłym piekarniku.
Uwaga, podczas suszenia bardzo się kurczą - z całkiem sporego słoika uzyskałam iście degustacyjną porcję herbatki. To ta w słoiczku po prawej stronie. Teraz dojrzewa i czeka na degustację.