Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pokrzywa: to bogate źródło wielu cennych elementów: m.in. chlorofilu, ksantofilu, karotenu, witaminy C, E, K, B2, kwasu pantotenowego, garbników i flawonoidów, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, manganu, cynku i krzemu; jest wykorzystywana w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń, m.in. przy stanach zapalnych dróg moczowych, w leczeniu cukrzycy, sprzyja też tamowaniu krwotoków, gojeniu ran, łagodzi bóle reumatyczne; ma korzystny wpływ na układ trawienny, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii, wspomaga działanie nerek i wątroby, wpływa na wzrost liczby czerwonych krwinek i obniża poziom cukru we krwi; wzmacnia cebulki, zapobiega łupieżowi i regeneruje włosy; ma przyjemny, korzenny smak, lekko przypominający szpinak.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Liście poddane obróbce termicznej tracą tę właściwość, więc podczas jedzenia się nie poparzymy. Wystarczy sparzyć je przez krótką chwilę na etapie przygotowywania potrawy. Opłukać zimną wodą.
Wszystko ładujemy do blendera. Minuta miksowania i gotowe.