Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barraquito to napój kawowy pochodzący z Teneryfy, jednak popularny na całych Wyspach Kanaryjskich. Imponujący wygląd i oszałamiający smak zawdzięczają warstwowej formie. Barraquito podaje się w wysokiej szklance najczęściej ozdabiając mielonym cynamonem i skórką z cytryny lub limonki. Do przygotowania tego napoju stosuje się Licor 43, charakterystyczny dla tego regionu. Kawę możesz jednak przygotować bez alkoholu lub użyć innego likieru o cytrusowym smaku. Prezentowany przepis obejmuje jedną porcję napoju.
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5211
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4985
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 211
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5211
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4985
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 211
Składniki
Do wysokiej szklanki wlej mleko skondensowane, a następnie za pomocą łyżki ostrożnie wlewaj likier (po łyżce). Wykonaj tę czynność powoli i starannie, by obydwie płynne warstwy pozostały niewymieszane. Następnie za pomocą spieniacza spień bardzo zimne lub lekko podgrzane mleko, aby powstała piana. Możesz też wlać mleko do słoika, zakręcić i wstrząsać przez kilkadziesiąt sekund, by je dobrze spienić. Delikatnie (również po łyżce) wlewaj mleko do szklanki, znów uważając, by nie zmieszać ze sobą warstw. Na koniec małą strużką (lub po łyżce) wlewaj espresso do szklanki. Kawa zacznie opadać, znajdując się między likierem a mlekiem, tworząc przy tym niesamowity efekt kolorystyczny.
Napój kawowy posyp cynamonem i otartą skórką z cytryny lub plasterkiem cytrusa nadzianym na rant szklanki. Barraquito podawaj od razu.