Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj specjalna kawa na rozgrzewkę, dla tych ,których gnębi deszcz i chłód.
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9083
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 33
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 9083
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 33
Składniki
We Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów. Kawę należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki i mocno podgrzać w rondelku grolla. Do każdego wylotu przybliżyć zapaloną zapałkę ,tak aby powstał niebieskawy płomień. Płomień zgasić i pić na zdrowie. Jeśli nie posiadamy grolla ,to po umieszczeniu składników w żaroodpornym naczyniu ustawiamy je na podgrzewaczu lub innej płytce grzewczej na środku stołu i podgrzewamy stale mieszając. Kiedy składniki zagotują się ,zbliżamy zapałkę do kawy ,tak aby na powierzchni pojawił się płomień. Łyżką wazową, raczej małą ,nabieramy kawę i wlewamy do filiżanek.