Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Koktajl ogórkowy z krewetkami"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1061
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1396
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13023
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1061
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1396
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13023
Składniki
10 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 150 kcal, cena 2,10 zł.
Ogórki (np. gruntowe) wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Pokrój w kosteczkę. Opłucz pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku kuchennym koperek. Oderwij piórka z gałązek, posiekaj. Wymieszaj z ogórkami.
Dodaj gęstą kwaśną śmietanę i ocet winny. Na koniec sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż do szklanych pucharków lub miseczek.
Krewetki oczyść, osusz. Przygotuj 10 patyczków do szaszłyków. Nadziewaj po dwie krewetki, tworząc serca. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek, krótko przesmaż. Włóż krewetki. Smaż po 4 minuty z każdej strony. Posyp solą i pieprzem, podawaj do sałatki.
Dodaj makaron, smaż jeszcze 2 minuty. Dopraw sosem chili, sosem sojowym i octem ryżowym. Posyp kiełkami i startym imbirem.
Tłoczony na zimno olej słonecznikowy może być naturalnie mętny. Nie zmienia to jednak jego walorów smakowych. Jeśli chcesz, aby długo był przydatny do spożycia (do 6 m.), trzymaj tłuszcz z dala od światła, np. w szafce.
. Jeśli nie lubisz krewetek, podaj do sałatki szaszłyki z drobiu.Źródło: Świat kobiety