Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspominałam już, że sezon śliwkowy trwa. Grzechem byłoby nie korzystać z tych pysznych owoców. Dzisiaj zachęcam do ugotowania kompotu, którym skutecznie orzeźwimy się podczas upałów.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 112
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 112
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 41
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Śliwki myjemy, osuszamy na sicie. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Do gotujących się śliwek dodajemy cukier. Kompot gotujemy 10 minut, na małym ogniu. Jeżeli wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody, maksymalnie 1/2 litra. Gotowy kompot studzimy, przecedzamy, przelewamy do dzbanka.
Smacznego.