Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lemoniada to klasyczny orzeźwiający napój na ciepłe dni. Zazwyczaj składająca się z wody, cukru oraz soku cytrynowego. Ja postanowiłem nadać jej więcej orzeźwiającego smaku dodając świeżą mięte. Uważam, że takie połączenie jest idealne na ciepłe dni. Zresztą sami sprawdźcie, zapraszam
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 16
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 16
Składniki
Zaczynamy od wyciśnięcia soku z cytryn a w między czasie do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy cukier i zagotowujemy aby cukier się rozpuścił. Następnie zostawiamy do schłodzenia.
Gdy woda z cukrem nam przestygła i mamy już wyciśnięty sok z cytryn, możemy zabrać się za ostatnie kroki. Do dzbanka wrzucamy świeżą mięte, dodajemy sok z cytryny i wodę z cukrem. Następnie wszystko mieszamy i dolewamy resztę wody ( tak jak wspomniałem na początku w moim przypadku woda była gazowana ).
Tak przygotowaną lemoniadę najlepiej zostawić w lodówce na minimum 2 godziny. Podawać w plastrami cytryny i dużą ilością lodu. Smacznego!!