Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To na pozór niezbyt zachęcające połączenie ogórka i limonki zaskoczy Cię orzeźwiającym i świeżym smakiem lata! Spróbuj i sam sie przekonaj!
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 106
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 37
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 420
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 175
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 106
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 37
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 420
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 175
Składniki
Wyparzamy cytrusy.Wyciskamy sok z jednej cytryny i dwóch limonek. Obieramy 2 ogórki gruntowe/ jednego ogórka szklarniowego ( zalezy jaki wybierzemy) i kroimy. Do garnuszka wlewamy szklankę wody i dodajemy sok i ogórka. Do tego około 4-6 łyżek cukru zwykłego bądź trzcinowego zależy od upodobań. Dodajemy nieobowiązkowego w tym przepisie syropu z agawy około 0,5 łyżeczki i gotujemy masz syrop około 4-5 minut. Po tym czasie ściągamy z gazu odstawiamy na kolejne 5-6 minut do ostygnięcia. Do dzbanka z 2l wody dodajemy świeża miętę i długą łyżką wprawiamy wode w ruch robiąc wir. Przestygniety syrop z cytrusów i ogórka wlewamy powoli do wody cały czas mieszając dokładnie. Potem dodajemy kostki lodu i wkrajamy kilka kawałków limonki, ogórka i cytrynki. Podawać od razu na upały. Pozdrawiam serdecznie!