Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleczny likier z mlecznej i gorzkiej czekolady z dodatkiem whiskey. Sprawdzi się samodzielnie, do kawy lub lodów. Jest idealny na zimne jesienne wieczory.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 186
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 186
Składniki
Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy zupełnie się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Mieszamy, aż czekolada połączy się z mlekiem. Na końcu dodajemy spirytus i whiskey. Po wymieszaniu i ostygnięciu wlewamy do butelek. Nie lejcie do pełna, aby potem łatwo było wymieszać. Likier trzymamy w lodówce. Jest gęsty, więc przed piciem trzeba mocno potrząsnąć butelką, a najlepiej wyjąć z lodówki 10 minut przed podaniem.