Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak nalewki to obowiązkowo musi być też malinówka :) Mocna, o intensywnej czerwonej barwie i wspaniałym zapachu.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 158
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 158
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Maliny czyścimy, usuwamy szypułki, a następnie zalewamy spirytusem i wódką - owoce muszą być w całości przykryte alkoholem. Słój zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 dni. Codziennie musimy wstrząsać słojem, żeby alkohol dobrze wymieszał się z owocami. Po 5-6 dniach zlewamy cały płyn, a pozostałe maliny zasypujemy cukrem. Codziennie wstrząsamy słojem by cukier się rozpuścił. Kiedy cukier rozpuści się, zlewamy powstały syrop, a maliny odciskamy, by uzyskać jak najwięcej płynu. Syrop łączymy z nalewką, rozlewamy do butelek. Nalewkę odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. 3 miesiące. Z przepisu wychodzi ok. 2 litrów nalewki.