Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę nalewkę znalazłam w starych, kulinarnych archiwach rodzinnych. Nalewkę przygotowujemy latem z dostępnych owoców sezonowych. Gotowa jest już po 5 tygodniach, jednak najbardziej smakuje zimą, po 4 - 5 miesiącach oczekiwania na konsumpcję, kiedy dzięki niej możemy rozkoszować się esencją smaku czerwonych owoców lata. Jeśli ochota na jej przygotowanie najdzie nas zimą, to śmiało możemy użyć czerwonych owoców mrożonych.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 167
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 22
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 167
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 22
Składniki
Truskawki i poziomki pozbawiamy szypułek. Wszystkie owoce dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie przekładamy je do dużego słoja. Owoce zalewamy ostudzoną, przegotowaną wodą oraz spirytusem. Słój szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 tygodnie.
Po tym czasie całość filtrujemy przez gazę lub specjalną bibułę, przelewamy do dużej butli, zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy na około 3 dni od czasu do czasu potrząsając butlą. Następnie całość ponownie przecedzamy, rozlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy nalewkę, aby dojrzała (około 2 tygodnie). Życzę smacznego! ;)