Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo esencjonalna, zdrowotna, smaczna nalewka. Owoce zawierają dużo witamin z grupy B, cukry proste, sole mineralne, pektyny i bardzo cenny kwas foliowy.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Generalnie pierwszy raz powinno się zrobić tą nalewkę bez przypraw. Zalewamy 1,5 kg ałyczy przekrojonej (dzikiej śliwy) 0,5 l alkoholu 70%. Odstawiamy w suche, zaciemnione miejsce na okres ok. 3 miesięcy. Po około trzech miesiącach zlewamy płyn i zasypujemy owoce cukrem ok. 250 g. Jak cukier się rozpuści, (pomagamy codziennym wstrząsaniem słoja), zlewamy syrop i łączymy z poprzednio zlanym płynem. Zalewamy jeszcze raz ok 1l wody (lub wódki ok. 30%) i wypłukujemy cukier codziennie wstrząsając słojem, przez kilka dni. Zlewamy płyn, łączymy z poprzednim i odstawiamy na kilka miesięcy. W międzyczasie zlewamy nalewkę znad osadu i w razie potrzeby filtrujemy. Uwagi: Przyprawy które można dodać pojedynczo lub mniejsze ilości w zestawie obcjonalnie: 2 ziarna kardamonu, kora cynamonu, kawałek świeżego imbiru, 2 goździki. Ja robię bez żadnych dodatków przypraw. Każdy musi sam zdecydować co lepiej smakuje.