Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z derenia wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Może wspomóc nas w okresie jesienno-zimowym, kiedy nietrudno o przeziębienie czy grypę. Ma dużo witaminy C oraz antyoksydantów. Poza tym dobrze smakuje, można ją wręczyć bliskim jako samodzielnie wykonany prezent.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Najpierw umyj owoce pod bieżącą wodą. Następnie umieść je w jednym dużym naczyniu i zacznij nakłuwać wykałaczką lub delikatnie je rozgniataj. Wszystko po to, aby wydobyć sok z derenia. Zalej nalewkę spirytusem, a potem delikatnie dodaj wódki.
Zamknij słoik i odstaw je w ciepłe miejsce, np. nasłoneczniony parapet. Codziennie potrząsaj naczyniem, aby składniki się wymieszały. Odczekaj 30 dni.
Po tym czasie otwórz słoik i podziel zawartość na dwie części. Alkohol umieść w osobnym naczyniu i zamknij szczelnie. Owoce zasyp cukrem, zamknij i pozostaw na minimum 7 dni, nawet do dwóch tygodni. Pamiętaj o regularnym mieszaniu składników.
Przyszedł czas na połączenie dwóch części. Owoce można wycisnąć na sicie z drobnymi oczkami, aby uzyskać jeszcze więcej soku. Powstały syrop trzeba połączyć z alkoholem.
Słoik ponownie zamknij i odstaw na około 2 tygodnie do 1 miesiąca w chłodne i ciemne miejsce. Na dnie powinien zrobić się osad.
Teraz trzeba przecedzić powstałą nalewkę. Zrób to z pomocą filtra do kawy lub gazy. Przelej do szczelnych butelek. Odstaw na okres około 3 miesięcy, aby nalewka zyskała charakterystycznego smaku.