Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Nalewka z dzikiej róży"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 65
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 65
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Owoce oczyść, usuwając nasiona, umyj i osusz. Zasyp w dużym słoju cukrem i postaw w cieple, aby puściły sok. Co 2 dni potrząsaj słojem.
Po 2 tyg. wlej do słoja z owocami spirytus z wódką, zakręć i odstaw na kolejne 2 tyg., co parę dni wstrząsając. Po tym czasie zlej, przecedź i przelej do butelek.
Postaw w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie gotowa po 2 miesiącach (ale im dłużej stoi, tym jest lepsza).
Szybsza wersja: 50 dag owoców róży rozgnieć, zalej litrem wódki żytniej.
Dodaj 25 dag miodu, wymieszaj, ustaw w cieple na 2 tyg. Następnie zlej znad owoców, przefiltruj. I gotowe!Źródło: Świat kobiety