Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z nasturcji jest niesamowicie prosta w przygotowaniu. Wystarczą jedynie kwiaty tej cudownej rośliny oraz alkohol. Nie trzeba niczego więcej. Nalewka ma ognisty, ale przyjemny smak – nie ma potrzeby nawet dodawania cukru! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, szczególnie wytrawnych i cytrusowych. Może stanowić świetne urozmaicenie takich drinków jak krwawa Mary. Co więcej, ta nalewka zawsze się uda – bez względu na to, jaką markę wódki użyjesz. Ważne, żeby alkohol nie był smakowy. Nasturcja zmieni całkowicie jego smak, podkręci go i wyostrzy.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 55
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 55
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Kwiaty nasturcji umyj i osusz. Przełóż do słoika, w razie potrzeby dociskając do dna, by wszystkie się zmieściły.
Nasturcję zalej wódką. Słoik zakręć i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na minimum 2 dni. Możesz także zaparzać roślinę przez nawet 14 dni – wtedy końcowy napój będzie pikantniejszy i ciemniejszy.
Po dwóch dniach nalewkę z nasturcji odcedź i przelej do czystych butelek. Nalewka z nasturcji powinna zostać spożyta w ciągu roku od przygotowania. Po tym czasie jej smak zacznie się psuć.