Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z rabarbarem, kompot z rabarbaru, drożdżówki z rabarbarem. Sposobów i przepisów na wykorzystanie tego popularnego wiosną warzywa jest bez liku. Dziś proponujemy nalewkę z rabarbaru, która nie tylko wybornie smakuje, bo jest wzbogacona miodem, ale też korzystnie wpływa na układ trawienny. Zawiera tylko trzy składniki i wymaga wiele pracy. Warto wypróbować dopóki rabarbar jest dostępny.
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 40
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 143
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 40
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 143
Składniki
Rabarbar umyj i osusz. Najlepiej wybierz czerwony - wtedy masz pewność, nalewka będzie miała piękny kolor. Pokrój rabarbar na kawałki. Wrzuć do dużego słoika i zalej miodem. Zakręć słoik i potrząśnij kilka raz, by miód rozprowadził się wszystkich kawałkach rabarbaru.
Tak przygotowany rabarbar odstaw w ciemne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie zalej rabarbar alkoholem, zakręć i trzymaj w temperaturze pokojowej przez ok. 6 tygodni.
Po 6 tygodniach odcedź rabarbar i zlej nalewkę do butelek. Dobrze jest odstawić ją jeszcze na ok. miesiąc, by dojrzała i nabrała smaku. Im dłużej będzie stała, tym mocniej będzie wyczuwalny smak rabarbaru. Nalewka nie tylko wybornie smakuje, ale też wspomaga procesy trawienne. W mig usuwa wzdęcia, jest dobrym "wspomagaczem" na prawidłowe wypróżnianie się.