Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodka mokka na rumie"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 240
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 214
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 240
Składniki
Wymieszaj kawę rozpuszczalną z kawą cappuccino. Dokładnie rozpuść obie kawy w 3 łyżkach wrzącej wody.
Żółtka przelej do metalowej miseczki. Dodaj białko, wanilię i cukier. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i ubijaj trzepaczką 12 minut. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta, dodaj obydwie rozpuszczone kawy oraz śmietanę i rum.
Całość zdejmij z kąpieli wodnej. Ubijaj dalej, aż likier wystygnie. Przelej go do butelek. Szczelnie zakręć. Do czasu podania przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz, by likier miał bardziej wyrazisty smak, użyj brązowego rumu. W odróżnieniu od białego, leżakuje on dłużej, w beczkach z ciemnego drewna, w których nabiera żółtawego koloru i bardziej intensywnego zapachu.
ok. 15 min, 1 porcja (100 ml) zawiera ok. 400 kcal. Ok. 2,80 zł za porcję.Źródło: Tina