Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naturalny kwas, bez konserwantów - to sfermentowany napój najczęściej z chleba (lub drożdży( który ma liczne właściwości zdrowotne. Kwas taki to długa część tradycji kulinarnej zwłaszcza ludów kultur słowiańskich i łużyckich. Kwas taki wzmacnia odporność, reguluje trawienie, sprzyja odchudzaniu, szybko gasi pragnienie i orzeźwia. Dawniej ale i obecnie kwas taki urozmaicano dodatkiem ziół w tym ziela koniczyny (szczawików) lub innych , tym samym czyniąc je znanie bardziej wartościowymi trunkami :)
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 252
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 252
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Składniki
Świeżo zebrane ziele szczawiku (koniczynki) siekamy i zalewamy wrzątkiem , po czym zostawiamy nakryte przez noc (maksymalnie do 24 godzin) ,w ciepłym pomieszczeniu. Następnego dnia , wrzucamy do butelki (butli lub innego naczynia fermentacyjnego) szczyptę drożdży i 4 łyżki cukru. Zalewamy to wywarem ze szczawika . Wstrząsamy butelką by cukier się rozpuścił . I tak zostawiamy na 1 do 2 dni w ciepłym pomieszczeniu delikatnie , pozwalając by napój fermentował :) Napój gotowy jest do spożycia po kilku dniach od zalania .