Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowy syrop ma przyjemny, rześki, lekko chłodzący smak i bardzo lawendowy aromat. Już niewielka ilość syropu (łyżka na szklankę) rozcieńczona wodą przyjemnie chłodzi podczas upałów. Wlany na dno dużego kieliszka i dopełniony białym wytrawnym winem z lodówki – przenosi nas do pięknych, spokojnych, sennych miasteczek położonych na wzgórzach Prowansji. Już choćby z tego powodu warto go zrobić.
Polecam.
Odsłon: 414
Szybka i smaczna
Odsłon: 14845
Polecam.
Odsłon: 414
Szybka i smaczna
Odsłon: 14845
Składniki
Suszone kwiaty lawendy oraz wanilię umieść w garnku. Zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw do naciągnięcia i wystudzenia.
Napar lawendowy odcedź, dodaj cukier i kwas, ponownie zagotuj. Dodatek kwasu powoduje, że bury początkowo kolor naparu zmienia się w nieco bardziej przyjazny dla oka – różowy czy czerwonawy.
Gotowy syrop lawendowy należy trzymać w lodówce, a jeśli ma być przechowywany dłużej – musi być pasteryzowany.