Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
winko może być dodatkiem do obiadu jak i deserów
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 40
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 64
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 947
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 105
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 40
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 64
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 947
Smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 105
Składniki
drożdże zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 3 dni. owoce myjemy . Jabłko przecinamy na cztery i usuwamy gniazdo nasienne. Jabłka przeciskamy przez sokowirówkę. miazgę pozostałą z owoców zalewamy 500ml przegotowanej i ostudzonej wody , odstawiamy miazgę na 5/6 godzin i przeciskamy przez płócienny woreczek . Oba soki mieszamy . Następnie gotujemy syrop z 1,5 litra wody i 60 dag cukru . przestudzony syrop mieszamy z matką drożdżową i sokiem . wlewamy do gąsiorka i zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną . odstawiamy w ciepłe miejsce na 35 dni po tym czasie sok nam ładnie zfermentuje i zlewamy winko przez płócienną ściereczkę . płuczemy gąsiorek i wlewamy wino z powrotem . odstawiamy na 60 dni. po 60 dniach wino zlewamy do butelek .