Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1016
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1163
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11815
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1016
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1163
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11815
Składniki
Żołędzie zbieram i obieram z łupin. Następnie smażę,studzę i kroję na mniejsze kawałki.
Pokrojone żołędzie wsypuję do garnka,zalewam litrem wrzątku i zostawiam pod przykryciem na około godzinę.
Nalewkę filtruję,dodaje cukier,sodę i cukier waniliowy. Wszystko zagotowuję,a następnie pozostawiam do wystygnięcia.
Wlewam spirytus. Rozlewam trunek do butelek,szczelnie zamykam i odstawiam w ciemne miejsce na 6 tygodni.