Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 138
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 835
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 138
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 835
Składniki
1. Mleko zagotuj razem z masłem i cukrem. 2. Przelej do miski, dodaj wodę i lekko przestudź (około 10 minut). 3. Dodaj świeże drożdże i wymieszaj. 4. Dodaj sól i 1 szklankę mąki pszennej, wymieszaj. 5. Ciągle mieszając dodaj resztę mąki. 6. Bardzo energicznie wymieszaj (możesz użyć miksera), aż ciasto będzie gładkie (ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być). 7. Dużą miskę dobrze posmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. 8. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). 9. Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "opadło"), przełóż je na stolnicę, przekrój na pół. 10. Delikatnie uformuj bagietki, długości około 30 - 40 cm każda. 11. Przenieś je na natłuszczoną blachę i poczekaj 30 minut, by podrosły. 12. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230ºC. 13. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskaj piekarnik wodą (para wodna tworzy piękną skórkę na bagietkach). 14. Włóż bagietki do piekarnika i piecz 10 minut. 15. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz, aż będą rumiane około 10 minut (lekko "postukane" od spodu będą brzmiały głucho). 16. Smacznego.