Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Barszcz czerwony z domowym chlebem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 194
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 194
Składniki
W misce wymieszaj drożdże, cukier, dwie łyżki mąki żytniej i szklankę wody. Odstaw, aby powstał zaczyn. Obie mąki połącz z solą i kminkiem. Wlej wodę, dodaj zaczyn i zagnieć ciasto. Odłóż w ciepłe miejsce.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej ciasto i ponakłuwaj widelcem. Odstaw na 20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 60 minut.
Mięso dokładnie oczyść, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Wrzuć przyprawy oraz obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Wsyp łyżkę soli i wszystko razem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij je i odstaw do schłodzenia. Nie wylewaj wywaru.
Do garnka z wywarem wrzuć kawałki pomidorów, pokrojone w słupki i podsmażone warzywa, poszatkowaną kapustę, przecier, cały boczek oraz pokrojone mięso. Całość gotuj, aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku solą i octem. Gotową zupę rozlej do talerzy, dodaj kwaśną śmietanę i posyp pietruszką. Podawaj z upieczonym chlebem.Źródło: Na żywo