Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszedł mi jeden chlebek mały okrągły i mały bochenek zwykły
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 324
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 28
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 119
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 324
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 28
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 119
Składniki
zakwas wymieszać z 250 ml ciepłej wody i 4 łyżkami mąki żytniej. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na noc do przefermentowania.
Następnego dnia do powstałego zaczyny dodać pozostałą mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól, wodę i inne przyprawy. Wyrobić ręcznie gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto ponownie zagnieść (ok 10 min), uformować bochenki i przełożyć do wysypanych mąką koszyków rozrostowych, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godz. Piec 60-70 min. w 200 stopniach. (Chleb wyszedł dość ciężki i twardy ale smaczny)