Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ,miękkie cynamonowe bułeczki , szybkie w przygotowaniu :)
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 252
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 252
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Składniki
Do większej miski wsypujemy mąkę , sól , cukier. Do drugiej wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy drożdże instant, mieszamy (odstawiamy na 5 minut ) . Jeśli są to świeże drożdże wrzucamy do ciepłego mleka mieszamy żeby się rozpuściły , dodajemy rozpuszczone masło i roztrzepane jajko .Łączymy ze sobą suche i mokre składniki wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia około 1 godzinę. Po tym czasie , przygotowujemy stolnicę , posypujemy mąką , wykładamy wyrośnięte ciasto. Przez chwilkę wyrabiamy ciasto , dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placek. Smarujemy placki masłem wymieszanym z cynamonem i cukrem. Zawijamy ciasto w roladę , i kroimy na grubsze kawałki około 3cm . Układamy na dużej blaszce , pamiętając że bułeczki wyrosną muszą być odstępy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka wtedy będą mieć złoty kolor. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut . Smacznego :)