Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki piwne"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Masło stop i ostudź. Wszystkie ciasta na bułeczki, oprócz gorczycy i kminku, wyrób na gładką elastyczną masę (ciasto powinno być jak bardzo miękka plastelina).
Gorczycę i kminek rozetrzyj, np. w moździerzu, a następnie dodaj je do ciasta i zagnieć (jeśli nie lubisz którejś z przypraw, możesz zrobić bułki bez niej).
Ciasto przykryj ściereczką, po czym pozostaw je w cieple do wyrośnięcia przez ok. godzinę. Po tym czasie ponownie wyrób, uformuj z niego bułeczki o dowolnym kształcie (mogą być okrągłe lub podłużne). Ponownie zostaw, by podrosły.
Następnie wyrośnięte bułeczki posmaruj (najlepiej pędzelkiem) jajkiem roztrzepanym z mlekiem, natnij płytko, np. żyletką, i piecz na blasze (na papierze) w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż ich skórka nabierze jasnobrązowego koloru.Źródło: Świat kobiety