Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki śniadaniowe - pyszne, miękkie, w wersji na słodko lub wytrawnie. Z jednej porcji wychodzi około 14 bułek. Zachęcam do wypróbowania, na pewno Wam posmakują :-).
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 253
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 253
Składniki
1 szklanka = 250 ml Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować nieduże bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do podwojenia objętości na kolejne 30 minut (lub dłużej). Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem. Posypać makiem, siemieniem lnianym, słonecznikiem lub pozostawić bez posypania. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Uwaga! Jeśli chcecie zrobić wersję z czosnkiem, to do letniego mleka dodajcie starte 3-4 ząbki czosnku. Smacznego!