Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z parówkami"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 31
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 336
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 4139
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 31
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 336
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 4139
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, 2-3 łyżki mleka, wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj wyrośnięty rozczyn, jedno jajko, olej, pozostałe mleko oraz sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski wysypanej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut, by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt (wielkość dostosuj do długości parówki). Na połowie każdego prostokąta zrób podłużne nacięcia w odległości ok. 1 cm.
Na nienaciętej części ciasta ułóż parówki, zroluj i zlep na spodzie. Ułóż nacięciami do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 min. Następnie wierzchy bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Piecz bułeczki 15-20 min. Podawaj na ciepło z ketchupem lub majonezem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie