Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z sezamem al’a bajgle dla osób lubiących świeże, chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie ! Prosty przepis. Przygotowywane trochę inną metodą niż tradycyjne bajgle, które obgotowuje się w wodzie z cukrem, ale równie pyszne !
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 24
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 24
Składniki
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami cieplej wody i miodem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy spienione drożdże, lekko ciepłą wodę, olej. Na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do niski i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurkę i rozciągany lekko środek palcami. Smarujemy jajkiem i maczamy w sezamie. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy Nasze bułeczki i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia. ⠀