Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, pyszne, pełne smaku, wilgotne, ziołowe… Oj dużo można by pisać o smaku tych bułeczek. Jedno jest jednak pewne są po prostu przepyszne! Smakują wspaniale zarówno bez dodatków, jak i z szynką, czy serem żółtym.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1047
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Pamiętajcie, że mleko musi być ciepłe, ale nie gorące. Gorące mleko sprawi, że ciasto nie urośnie! Do kubka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i bedą płynne. Dodajemy do nich 1 łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy rozczyn na 10 minut, aby zaczął pracować.
Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy resztę mleka, wyrośnięty rozczyn, przestudzone masło i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, aby było miękkie i elastyczne. Posypujemy górę mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Wtedy wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). U mnie było to 12 kawałków. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W między czasie kiedy nasze bułeczki rosną możemy zająć się przygotowaniami masła. Do masła (najlepiej wyciągnąć je z lodówki 2-3 godziny wcześniej, aby było miękkie) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane zioła i drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy.
Górę wyrośniętych bułeczek nacinamy (najlepiej sprawdzą się tutaj nożyczki) tak aby powstało zgłębienie do którego nakładamy przygotowane masło. Każdą z nich dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 20 minut. Mają być chrupiące i złote. Spód z każdej bułeczki powinien być lekko brązowy. Pozostawiamy do przestudzenia. Smacznego ;)