Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej, a rano formujemy bułeczki i pieczemy.....
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 119
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1983
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 718
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 119
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1983
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 718
Składniki
Drożdże i miód rozpuścić w wodzie, wymieszać z pozostałymi składnikami (tylko do połączenia).
Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią aluminiową i zostawić do wyrastania na 12-14 godzin. Przez pierwsze półtorej godziny (co 30 minut) ciasto należy trzykrotnie złożyć, rozciągając je i składając do środka.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie wysypany mąką blat (ciasto jest dość kleiste), podzielić na osiem części. Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę (naciągając boki ciasta do środka, bez zagniatania).
Bułki układać na dużej blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Wstawić blachę z bułkami. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 8-10 minut. Studzić na kartce.