Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz szybko przygotować pyszne pieczywo na śniadanie lub kolację? Wybierz bułki drożdżowe bez zaczynu!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6439
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 147
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 321
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6439
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 147
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 321
Składniki
Wstaw bułki do piekarnika i piecz około 15-20 minut aż zrobią się złote z zewnątrz.
Masło wyciągnij z lodówki i podgrzej w rondelku, aby się rozpuściło. Odstaw do wystudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Wsyp opakowanie drożdży i wbij jajko. Zalej podgrzaną wodą oraz mlekiem (nie mogą być gorące, tylko ciepłe). Wsyp cukier i sól. Zacznij mieszać wszystkie składniki, a kiedy się połączą, wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj gładkie ciasto przez kilka minut. Po tym czasie uformuj kulę i przykryj ściereczką. Poczekaj około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wbij pięść w wyrośnięte ciasto. Podziel na równe części i uformuj kulki. Lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz delikatnie je przeciąć z wierzchu, aby miały wybrany wzór po upieczeniu. Przykryj i odstaw jeszcze na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu.